Archive for 2010. április

IGEN, ÉN RÉSZT VÁLLALOK! C. esszéverseny

Posted on 2010. április 16.. Filed under: Uncategorized |

A 2010-es év a Szatmárnémeti Caritas Szervezet életében a 20ik életévének a jelképe. Különböző programok, kampányok szerveződnek és többek közt jelen esszéverseny is.

Az esszéverseny díja: egy csupán 20 euros hozzájárulással egy 15 napos táborban való részvétel Ausztriában.

A verseny a fiatalokat részesíti előnyben, azokat a fiatalokat, akik részt akarnak vállalni a mindennapi életben és az itthoni szatmári közösségükben. A főcél, hogy 12 készenlétben levő, fiatalokból álló csapat alakuljon, akik egy 15 napos tábor keretein belül összegyűjtik terveik és a tábor  után közösen folytatják elképzeléseik megvalósítását Szatmárnémetiben. A Szatmárnémeti Caritas Szervezet és az osztrák Karlingerhaus (www.karlingerhaus.at) együttműködésének köszönhetően lehetőséged nyílik részt venni ebben a 15 napos táborban és csupán 20 Eurodba kerül.

Az esszédet a Szatmárnémeti közéletében aktívan résztvevő személyek bírálják el:

1. Ilyés Gyula – Szatmárnémeti polgármestere

2. Amik Marianna – a Szatmárnémeti Caritas Szervezet Önkéntes Központjának vezetője, aki xx éve Szatmárnémetiben az önkéntességet promoválja

3. Olah Katalin – a Szatmárnémeti Caritas Szervezet Drogprevenciós és tanácsadó irodájának vezetője, aki 5 éve programokat szervez és tart szatmári és nemcsak szatmári fiatalok és velük foglakozók számára

SOK SIKERT KIVÁN,

OPEN CSAPAT

Read Full Post | Make a Comment ( 1 so far )

Képzés „Karrier menedzsment és szervezeti kúltúra”címmel

Posted on 2010. április 12.. Filed under: Uncategorized |

A Szatmári Magyar Diákszövetség (SZMDSZ) újult erővel és megújult vezetőséggel igyekszik a jövőben minél több fiatalt bevonni a szervezetbe. Az SZMDSZ tervei között változatos képzéssorozatok szerepelnek, középiskolás illetve egyetemista diákok számára egyaránt.

Ezen képzéssorozat részeként kerül megrendezésre az Országos Magyar Diákszövetség támogatásával  Karrier menedzsment és szervezeti kúltúra címmel az első ilyen jellegű program, amelyre 2010.április 16.-án kerül sor 16:00 órai kezdettel a Babes-Bolyai Tudományegyetem szatmárnémeti kirendeltségének amfiteátrum termében (Petőfi Sándor u. 47). A résztvevő fiatalok elismert szakértők előadásaiban részesülhetnek, valamint kreatív gyakorlati feladatokkal segítik majd az új ismeretek eredményes elsajátítását.

A belépés díjtalan , és kortól függetlenül várják az érdeklődőket.

A képzés programja:

16:00 – Vetési Imola Hogyan élik hétköznapjaikat a diákszervezetek című előadásában bemutatásra kerül, két középiskolás diákszervezet, majd szabad beszélgetés követi a felmerült kérdésekről.

16:30 – Talpas Botond, KMDSZ elnök, ismerteti a szervezeti kultúra szerkezetét, az erős szervezeti kúltúra fontosságát az intézményekben illetve elemzésre kerülnek majd a szervezeti kultúra olyan elemei amelyek hozzájárulnak egy szervezet sikerességéhez.

17:00 – Kádár Magor, BBTE  kommunikáció szakának vezetője (adjunktusa), a karriermenedzsmment képzés keretén belül megismerteti a diákokat a munkaerőpiacon való elhelyezkedés lehetőségeivel, valamint gyakorlati tanácsokat kaphatnak a tudatos karrierépítés és az állásinterjúkon való pozitív megjelenés mikéntjéről. A képzés keretén belül minden érdeklődő választ találhat a kérdéseire.

18:00 – WebEU pályázati ismertető

A webEU Pályázatok.ro által rendezett online verseny, amelyen olyan vidéken és városon egyaránt elő fiatalokból álló csapatok vehetnek részt, akik érdekeltek lakóterületük gazdasági-turisztikai fejlesztésében, kulturális gyarapodásában, illetve környezetük védelmében.

Ezzel kapcsolatosan bővebb információk a www.webeu.ro oldalon találhatóak.

Az érdeklődőket a helyszínen várják , további információkért  folyamodni az szmdsz@yahoo.com e-mailcímen és a www.szmdsz.wordpress.com címen lehet.

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Tavaszi részképzés a 2009-2010-es tanévre

Posted on 2010. április 4.. Filed under: Uncategorized |

Talán már hallottál erről az ösztöndíjról ismerősöktől, mivel hogy ez egy igen népszerű program, de nem tudtad pontosan mit is jelent az hogy „részképzés”. Röviden összefoglalnánk neked a fontosabb tudnivalókat:

Ki a pályáztató/szervező?

  • a programot a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma és a Balassi Intézet hirdeti meg kétszer egy évben, tavasszal (május) és ősszel (november)
  • romániai lebonyolítók: a Központi Tájékoztató Iroda és az Országos Magyar Diákszövetség.

Kik pályázhatnak?

  • szülőföldi felsőoktatási intézményben, alapképzésben vagy magiszteri (mester) képzésben részt vevő hallgatók,
  • aktív, vagy az ösztöndíj céljából megszakított hallgatói státusszal vagy abszolutóriummal rendelkezők,
  • a megpályázott képzési idő alatt magyarországi felsőoktatási intézményben maximum egy szemeszteres tanulmányokban, és/vagy a szakdolgozat elkészítése vagy egyéb tudományos kutatómunkában részt venni kívánó hallgatók.

Milyen fajta részképzős ösztöndíjak vannak?

  • teljes szemeszteres részképzés
  • egyéni részképzős tanulmányút (két héttől három hónapig)
  • csoportos részképzős tanulmányút

Mit foglal magába az ösztöndíj?

  • havi fix pénzösszeg = 40.460 Ft.
  • elszállásolás a Márton Áron Szakkolégiumban
  • diákigazolvány és ezzel járó kedvezmények
  • könyvtárhasználat – hozzáférés szakirodalomhoz
  • részvétel szakodnak megfelelő órákon

Miért éri meg részt venni a programban?

  • betekintést nyersz szakodon belül a magyarországi felsőoktatásba: megtudod mit tanulnak és milyen szintű az oktatás, ezáltal felmérheted saját előnyeidet, hátrányaidat, azaz lehetőségeidet,
  • új információforrásokhoz jutsz hozza: könyvtárak melyek bősége összehasonlíthatatlan az itthoniakkal, egyetemi tananyag és kiegészítő anyag, szakkollégiumi ismeretségek,
  • élvezheted az ottani egyetemista életet kezdve a szakköri konferenciákkal, fojtatva diákszervezetek rendezvényeivel és természetesen a népszerű lokálok illetve kiruccanások,
  • belekóstolsz a város kulturális és szociális életébe: színházelőadások, táncestek, koncertek, filmestek, kézműves foglalkozások a kollégiumban (gyöngyfűzés, agyagozás, üvegfestés) és még sok-sok sok más,
  • DE tulajdonképpen a rengeteg új és színes embertől válik izgalmassá az egész program! Ismeretségek, barátságok, szerelmek, sőt esküvő…

A te lehetőséged! Csak ki kell használni!

Ha érdekel amit az előbb olvastál iratkozz fel a levelezőlistára (reszkepzes-subscribe@yahoogroups.com) és számos aspektusát ismerheted meg a programnak.

További informácókért illetve a letöltehtő dolgokért az OMDSZ oldalán ide kattinta árthetitek el!

Read Full Post | Make a Comment ( Tavaszi részképzés a 2009-2010-es tanévre bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva )

Szülőföldön magyarul

Posted on 2010. április 4.. Filed under: Uncategorized |

Az Iskola Alapítvány Magyarország Miniszterelnöki Hivatalának támogatásával 2010. február 15-től meghirdeti a „Szülőföldön magyarul” pályázatot a Nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatás-, illetve Hallgatói támogatás igénylésére, a 2009–2010-es tanévre.

A pályázat célja: a romániai magyar nyelvű oktatás és nevelés anyagi támogatása.

A pályázók köre:

1. Nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásban részesülhet az a pályázat benyújtásáig 18. életévét be nem töltött kiskorú, aki Romániában működő oktatási intézményben alap- vagy középfokú tanulmányait magyar nyelven folytatja, valamint az, aki fakultatív magyar nyelvű oktatásban részesül és lakóhelyének megfelelő közigazgatási egységben nincs megfelelő szintű magyar nyelvű oktatás;
2. Hallgatói támogatásban részesülhet az a hallgató, aki Romániában működő felsőoktatási intézményben alapfokú vagy magiszteri tanulmányait egészben vagy részben magyar nyelven folytatja.

Beküldési határidő: 2010. április 30. (postabélyegző dátuma)

A pályázati csomag beszerzése:
A Nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatás igényléséhez szükséges pályázati csomagot az RMDSZ helyi szervezeteinél és a Megyei tájékoztató irodáknál lehet beszerezni. (Ezt a pályázati csomagot az Alapítvány honlapjáról nem lehet letölteni.)

A pályázati csomag adatlapot, kitöltési útmutatót, Transilvania bankos tájékoztatót és felcímzett borítékot tartalmaz.

Kérjük, kitöltés előtt figyelmesen olvassa el a kitöltési útmutatót.

A Hallgatói támogatás igényléséhez szükséges pályázati csomag a magyar nyelven oktató egyetemi központok településén az RMDSZ helyi szervezeteinél és a Megyei tájékoztató irodáknál, valamint az Országos Magyar Diákszövetség tagszervezeteinél szerezhető be, illetve itt letölthető.

Kitöltés előtt kérjük figyelmesen olvassa el a kitöltési útmutatót ami itt letölthető.

A pályázatot a lakóhelynek megfelelő területi iroda postafiók-címére kell postázni. A postafiókok listája itt érhető el.

További tájékoztatás munkanapokon 10.00–14.00 között a 0800 800 137-es, a Romtelecom hálózatból ingyenesen hívható telefonszámon, az iskola@rmdsz.ro e-mail címen, valamint a Megyei tájékoztató irodákban igényelhető.

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

« Korábbi bejegyzések
  • Arhivum

  • 2010. április
    h K s c p s v
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
  • Partnereink: OMDSz

  • KMDSz

  • NMD

  • Mustarhaz

    Mustarhaz

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...