Archive for 2010. szeptember

Debreczeni: “Sikeresnek mondható az idei MIÉRT Akadémia”

Posted on 2010. szeptember 27.. Filed under: Uncategorized |

Vasárnap, szeptember 26.-án ért véget hivatalosan is a Magyar Ifjúsági Értekezlet által szervezett IX. MIÉRT Akadémia, a Nagyvárad melletti Püspökfürdőn. A három napos rendezvény időtartama alatt 120 erdélyi fiatal, ismert hazai előadók tolmácsolásában Románia egyik legaktuálisabb problémájának kapcsán hallgathatott előadásokat, továbbá vitathatta meg az elszegényedés, illetve a társadalmi kirekesztés kérdéskörét az ifjúság szemszögéből. A tematikában véleményt formáltak parlamenti képviselők (Pető Csilla, Lakatos Péter, Derzsi Ákos), egyetemi oktatók (Dr. Béres Csaba, Dr. Flóra Gábor, Székedi Levente, Péter László, Kinter Tünde), közéleti személyiségek (Széll Lőrincz, Viski István), politikusok (Szabó Ödön, Szabó József) és még sokan mások. Az előadások több szempontból is megközelítették az idei Akadémia választott tematikáját, így politikai, munkaügyi, vallási, oktatási és szociológiai értekezéseket is hallhattak a résztvevők. Természetesen az Akadémia keretén belül nem csak tartalmas előadásokon vehettek részt a jelenlévők, hanem számtalan szórakoztató program közül is válogathattak. Elsősorban a helyszínen található termál medencék voltak közkedveltek, de a sportprogramokon és kiránduláson is sokan részt vettek. Az esti beszélgetések során pedig valószínűleg számtalan jövőbeli ismeretség, barátság is kialakult. Az esemény végén, a főszervező Debreczeni Sándor véleménye szerint, „az idei MIÉRT Akadémia sikeresnek mondható, hiszen megfontolandó vélemények és megoldások hangzottak el napjaink egyik kiemelkedő problémájára a fiatalok vonatkozásában. Bátran kijelenthetem, hogy a MIÉRT Akadémia mára az erdélyi ifjúság egyik legjelentősebb konferenciájává nőtte ki magát, ahol a társadalmat, és konkrétan a fiatalokat érintő problémák megvitatása mellett hasznos megoldások is születnek.”

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

A Szatmári magyar diákszervezetek klubbhelyisége fellendülésben

Posted on 2010. szeptember 12.. Filed under: Uncategorized |

A Szatmári Magyar Diákszövetség és Szatmári Magyar Diáktanács a város aktív fiataljait képviselve vállal szerepet városunk rendezvényeinek, különböző alkalmainak és ünnepségeinek megszervezésében. A Magyar Ifjúsági Kezdeményezés pince helyiségét (Mihai Viteazul 10. sz.) ajánlotta fel a diákszervezetek részére ám az felújításra, kiegésztítésre szorul ezért fordulunk Szatmárnémeti lakosokhoz.

SzMDSz és SzmMDT tagok

Ezen  szervezetek közösséget alkotva munkálkodnak közös célokért. A diáktanácsok célja fiataljaink különböző nevelési, kulturális és szórakozási lehetőségeinek megteremhetése, a közösségi életbe való bevonása. Fontosnak tekinthető a szatmári magyar iskolák diákjai (egyetemi hallgatók) közötti jó kapcsolatok fenntartása,a közös együttmüködés iskolai és diákönkormányzat terén. Városunk több, nagyobb szabású rendezvényeinek munkálataiban és szervezésében vett részt az SzmMDT és az SzMDSz, kulturális, hagyoményörző, és szórakoztató programok, lehetőségek megszervezésében. Közös programjaik közé sorolható a Halloween party, a Nemzetközi Diáknap alkalmából rendezett felvonulás , valamint az ugyancsak nagy sikernek örvendő Suli Buli, a Magyar Liceumok közös Gólyabálja. Nagyobb múlttal rendelhező rendezvények lebonyolításával tevekenykedtek a szervezetek mint a Campus Fest, Tudományos Magyar Diákkonferencia, Partiumi Magyar Napok, Város Napok.

Az önkéntesen tevékenykedő diákoknak szüksége van azonban egy helyre, mint minden szervezetnek, ahol hivatalos és közösségépítő programokat egyaránt folytathatnak. A tér léte és ezen helyen való programok sorozata a helyszínt egy közösségi térré alakíthatja. A közösségi tér által a fiatalok nyerhetnek egy olyan helységet, ahol nyugodtan összegyűlhetnek, megvitathatják a szervezet közös jövőjét, programjait. Hosszú távú célnak tekinthető egy olyan környezet teremtése amely megfelelő a következő generáció nevelésére, munka feladatok elsajátítására, amely magában hordozza a felelősségvállalás elsajátítását és ehhez való hozzászokását

A MIK által felajánlott pince helyiség egy kis munkával és segítséggel Szatmárnémeti aktív fiatalság „második otthonává” lehetne teremteni. Ez a helyiség jelentős múlttal rendelkezik. A pincében a fiatalok internet hozzáférést, csocsó, ping pong lehetőséget találhattak. A hely viszont már nagyon rég nem volt használva, így állapota felújításra szorul. A terem modernizálásához szükséges anyagi fedezet előállítását szponzorok és adományozók hozzájárulásával valósul meg. A széles közönség ezen projekt létezéséről első soron a sajtóorgánumok által értesülnek, másodsoron a szervezet door-to-door akciója által. A támogatók lehetnek úgy cégek, vállalatok, mint ONG szervezetek vagy esetlegesen magánszemélyek. Szponzorok nyílt jogot élveznek a beszerzett összeg vagy tárgyi juttatások mozgásának figyelésére, fontosabb és jelentősebb változás esetén egy elektronikus hírlevél általi értesítést kap.

A következő támogatásra van szükség: 1 db falfesték, vetítő vászon, 1db projektor, 1db nyomtató (multifunkcionális),  2 db hangszóró, sarok kanapé, polcok, zárható szekrény, társas játékok.

Segítségre van szükség, hogy a szatmári fiatalok teret kapjanak, hogy újúlt erővel, még több kitartással és munkával gazdagítsák városunk programjait, valamint hogy legyen egy hely, amely a fiataloknak nem csak hasznos, de kultúrált szórakozásra közzösség építésre, egy családi hangulat megteremtésére alkalmas.

A felajánlott eszközöket vagy anyagiakat a következő elérhetőségen, vagy bankszámlán lehet felajánlani:

Csák Gyöngyi : 0040-74042-0920

OTP Bank RO26OTPV280000359613RO01

írta Hütter Dóra

További képek a teremről:

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Nemsokára állásbörze!

Posted on 2010. szeptember 8.. Filed under: Uncategorized |

A végzős fiatalok és az egyetemisták számára szervez állásbörzét Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség.

Naponta több tucat végzős diák és egyetemista is felkeresi a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség munkatársait is abban a reményben, hogy sikerül valamilyen állást találnia. A fiatalok könnyebb elhelyezkedéséért pedig alig három hét múlva állásbörzét szerveznek. Az áprilisi általános állásbörzét igen nagy érdeklődés övezte a szatmáriak körében, hatszoros túljelentkezés volt a meghirdetett munkahelyekre.

Ezúttal főleg a fiatalabb generáció elhelyezkedésében szeretne segíteni az AJOFM: a börzére elsősorban a líceumot végzetteket és az egyetemistákat várják szeptember 24-én a Szakszervezetek Művelődési Házába.
A végzősök számára egyébként a tavalyi évben is szerveztek hasonlót, igaz, akkor elég kevesen jelentkeztek, nem volt túl nagy a konkurencia, hiszen a 42 cég által felajánlott 414 szabad állásra kevesebb mint félezren jelentkeztek.

Azok a cégek, amelyek üres állásokkal rendelkeznek, és részt vennének a börzén, jelentkezhetnek a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség székhelyén, a Ion Ghica utca 36. szám alatt, vagy a 0261-770237-es telefonszámon.


Állásbörzét szerveznek fiataloknak

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

  • Arhivum

  • 2010. szeptember
    h K s c p s v
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
  • Partnereink: OMDSz

  • KMDSz

  • NMD

  • Mustarhaz

    Mustarhaz

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...