Archive for 2010. október

Támogatás fiatal vállalkozóknak

Posted on 2010. október 25.. Filed under: Uncategorized |

Mintegy tízezer eurós vissza nem térítendő támogatással segítené a kormány a fiatal vállalkozókat, ám a befektetők szerint ez kevés a boldoguláshoz. Az érdekképviseletek szélesebb körű segítségnyújtást szorgalmaznak az egész vállalkozói szektornak.

A gazdaságösztönző intézkedések egy új fajtájáról tárgyal mai ülésén a kormány, mely mintegy tízezer eurós állami támogatásban részesítené azon 35 év alatti személyeket, akik saját vállalkozást indítanának. Az intézkedést pár nappal ezelőtt „szellőztette” meg Emil Boc miniszterelnök, aki egy üzleti konferencián beszélt arról, hogyan segíti kormánya a befektetői tevékenységet. A tervezet szerint a fiatal üzletemberek egyrészt készpénzhez jutnának (melynek összege nem haladhatja meg a tízezer eurót), emellett állami garanciavállalással könnyebben vehetnének fel banki hitelt is – a vissza nem térítendő támogatásra egymillió eurót különítene el a kormány. A hírt megkeresésünkre Lakatos Péter képviselő, a költségvetési bizottság tagja is megerősítette. „Láttam a tervezetet első olvasatában, és bár a kormány szerint még pontosításra szorul, már körvonalazódik egy olyan változat, amelyet a szerdai kormányülésen valószínűleg elfogadnak” – fogalmazott lapunknak.

„Természetesen jó ez a gazdaságserkentő intézkedés, de azt is meg kell vizsgálni, hogy milyen pénzalapokból fedezik ezt a tevékenységet, pontosabban azt, hogy mennyi pénzt szánnak erre a célra, mert tudomásom szerint nem túl nagy az összeg, tehát ettől nem várható nagyarányú gazdasági fellendülés” – fejtette ki az ÚMSZ-nek Bagoly Miklós. A Kovászna megyei Asimcov Kis- és Közepes Vállalkozások Szövetségének elnöke hozzátette: jobb lett volna megelőzni ezt az állapotot, és nem kellett volna a minimáladóval megnyomorítani azokat a cégeket, amelyek addig tengődtek. Az érdekképviselet üdvözli az átalányadó eltörlését, de nem ért egyet Emil Boc azon kijelentésével, hogy a minimáladó bevezetésével „kitakarították” azokat a cégeket, amelyek rossz adófizetők voltak. „Semmit nem ért ez a takarítás, hiszen tulajdonképpen az államot nem érintette az, hogy voltak inaktív, vagy kevésbé aktív cégek, viszont ezen cégek megszűnésével az érintett vállalkozók és alkalmazottaik munkanélküliek lettek, akiknek a szociális támogatását most az államnak kell megfizetnie” – érvelt Bagoly. Szerinte átfogó adóreformot kellene bevezetni, amely vállalkozásra serkent, hiszen nem elég tízezer euróval ösztönözni ezt a tevékenységet, ehhez egy általános vállalkozóbarát környezet is szükséges. Mint megtudtuk, az Asimcov ötszázas tagságának mintegy negyven százalékát a 35 év alatti fiatal cégtulajdonosok teszik ki.

Forrás: Új Magyar Szó

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

Európa közepén?! integráció, stratégiai partnerség és határon túli magyarok

Posted on 2010. október 20.. Filed under: Uncategorized |

2010. november 11-14-e között (csütörtök-vasárnap), Kolozsváron rendezi meg a Kárpát-medencei Fiatal Politológusok Konferenciáját a Politológiai Párbeszéd Társasága, a Politológus Hallgatók Országos Egyesülete, az Integratio Alapítvány és erdélyi szakmai és diák-partnerszervezetek közreműködésével.
Ennek keretében politikatudományi és rokon társadalomtudományi (történelemtudomány, nemzetközi kapcsolatok, európai tanulmányok, jog, szociológia, filozófia stb.) területen graduális (BA, MA) és PhD tanulmányokat folytató hallgatók, illetve fiatal politológusok és társadalomtudósok mutathatják be kutatásaik eredményét.
A fiatal kutatói szekciókra 2010. november 12-én, pénteken és 2010. november 13-án szombaton kerül sor.
Jelentkezni 2010. november 1.-ig lehet az  eloadas@politika.co.hu
Részletes információk a http://www.politologia.hu és a http://www.integratio.ro honlapokon. A felhívás letölhető ITT.

Read Full Post | Make a Comment ( None so far )

  • Arhivum

  • 2010. október
    h K s c p s v
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Partnereink: OMDSz

  • KMDSz

  • NMD

  • Mustarhaz

    Mustarhaz

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...